051/30 00 78
Gasquet > Nieuws > Hoe vocht vermijden in je badkamer?

Hoe vocht vermijden in je badkamer?

31 oktober 2023

Badkamers zijn van nature vochtige plaatsen en dit kan op lange termijn leiden tot schimmel- en zwamvorming. Het is daarom belangrijk om vocht in de badkamer te vermijden.

Hier zijn enkele tips om dit te doen:

Verlucht de badkamer:

Open na elk gebruik een raam of deur om vochtige lucht te laten ontsnappen en verse lucht binnen te laten. Doe dit minstens 15 minuten per dag. Hierdoor krijg je drogere en gezondere lucht in de badkamer.

Maak gebruik van natuurlijke luchtcirculatie:

Plaats ventilatieroosters in de buurt van het plafond en de vloer om warme lucht te laten stijgen en vocht af te voeren. Dit natuurkundig principe creëert een constante luchtcirculatie in de badkamer.

Overweeg mechanische ventilatie:

Als je een nieuwe, goed geïsoleerde woning hebt, is de kans groot dat deze al is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem kan ook worden geïnstalleerd tijdens renovaties of verbouwingen. Hoewel dit type ventilatie iets duurder is, biedt het de mogelijkheid om de luchtstroom actief te regelen en filtert het de binnenkomende lucht, wat resulteert in een betere luchtkwaliteit.

Gebruik waterafstotende materialen:

Kies bij het inrichten van je badkamer voor materialen die vochtbestendig zijn of speciaal behandeld zijn om vocht te weerstaan. Denk hierbij aan schermen, muren, tegels, naden, afwerkingen en muurverf. Deze materialen vergemakkelijken het onderhoud en zorgen voor een aangename en duurzame badkamer.

Regelmatig onderhoud en inspectie:

Controleer regelmatig de kitnaden rondom de douche, het bad en wastafel op scheuren of beschadigingen. Repareer deze indien nodig om lekkages en vochtophoping te voorkomen.

Door deze tips toe te passen, kun je vochtproblemen in je badkamer verminderen en zorgen voor een gezonde en droge omgeving.