051/30 00 78
Gasquet > Nieuws > Tips om water te besparen, uw portefeuille wordt er beter van !

Tips om water te besparen, uw portefeuille wordt er beter van !

31 oktober 2023

Door bewust om te gaan met ons leidingwater kunnen we niet alleen onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook flink wat geld besparen. Dus laten we meteen aan de slag gaan met deze vlotte en handige tips!

Fix lekkende kranen en toiletten

Een druppelende kraan kan per jaar wel tot 35.000 liter water verspillen. Dat is zonde! Dus zorg ervoor dat al je kranen goed zijn afgesloten en laat een lekkend toilet snel repareren. Je portefeuille zal je dankbaar zijn!

Draai de kraan dicht

Terwijl je je tanden poetst, je handen wast of je scheert, is het belangrijk om de kraan dicht te draaien. Want wist je dat je zo maar liefst 12 liter water per minuut kunt besparen? Een kleine moeite met een groot verschil!

Kies voor een douche in plaats van een bad

Een warm bad kan heerlijk ontspannend zijn, maar het verbruikt ook behoorlijk wat water. Ga daarom liever voor een verfrissende douche. Met de nieuwste en zuinige douchesystemen kan je nog steeds optimaal genieten en tegelijkertijd water besparen.

Slimme apparaten

In plaats van alleen maar slimme telefoons, hebben we tegenwoordig ook slimme douchekranen en toiletten! Investeer in apparaten met bijvoorbeeld een dubbele spoeling en thermostatische mengkranen. Dit zorgt ervoor dat je precies genoeg water gebruikt.

Gebruik een vaatwasser en wasmachine efficiënt

Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen wanneer ze vol zijn om efficiënter met water om te gaan. Moderne vaatwassers en wasmachines zijn ontworpen om water te besparen, dus zorg ervoor dat je de eco-stand gebruikt.

Hergebruik regenwater

Overweeg om regenwater op te vangen en te gebruiken voor taken zoals het besproeien van je (groenten)tuin of het schoonmaken van je terras of je wagen. Zo hoef je geen leidingwater te verspillen en geef je je planten tegelijkertijd een verfrissende boost.

Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang

Bij het besproeien van planten kun je beter een gieter gebruiken dan een tuinslang, omdat je dan gerichter water gebruikt en verspilling voorkomt.

Bewater vroeg in de ochtend

Als je je tuin water geeft, doe dit dan vroeg in de ochtend wanneer het buiten nog koel is. Op deze manier wordt het water efficiënt geabsorbeerd voordat de zon het kan verdampen.

Verspil geen water

Als je bijvoorbeeld je groenten kookt, vang dan het koude water op dat je laat weglopen voordat het warm wordt. Dit water kan je vervolgens hergebruiken om je planten water te geven. Het is een simpele manier om verspilling tegen te gaan!