051/30 00 78
Gasquet > Nieuws > Je verwarmingsketel onderhouden, een terechte verplichting ?

Je verwarmingsketel onderhouden, een terechte verplichting ?

31 oktober 2023

Waarom zou je je verwarmingsketel laten onderhouden? Wel, er zijn tal van goede redenen om dit te doen. Niet alleen is het verplicht, het is ook essentieel voor je gezondheid, veiligheid en het milieu. Bovendien zorgt regelmatig onderhoud voor een besparing op energie en geld.

Laten we beginnen met je gezondheid en veiligheid. Het gas koolstofmonoxyde (CO) kan ernstige vergiftiging veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. Dit onzichtbare gas ontstaat wanneer brandstoffen zoals mazout, gas of pellets niet volledig verbranden, vaak door gebrek aan onderhoud. Door je verwarmingsinstallatie tijdig te laten nakijken door een erkende professional, zorg je voor een goede werking, een vrije rookafvoer en een juiste verluchting van de ruimte waar de ketel staat. Het regelmatig verluchten van je huis zorgt er ook voor dat vochtige lucht kan ontsnappen, wat resulteert in een lager energieverbruik en een lager risico op vergiftiging.

Daarnaast zorgt regelmatig onderhoud ook voor minder storingen, wat de levensduur van je verwarmingsinstallatie verlengt. Dus naast het feit dat het goed is voor je gezondheid, is het ook goed voor je portemonnee.

Als we naar het milieu kijken, blijkt dat onze huiselijke verwarming een grote bron is van broeikasgassen en fijne deeltjes. Hoe ouder en slechter onderhouden de ketel is, hoe meer uitstoot er plaatsvindt. Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kan je tussen de 8% en 12% stookolie of gas besparen, wat meteen leidt tot aanzienlijk minder uitstoot. Op jaarbasis kan dit zelfs oplopen tot 1 ton minder CO2 per persoon! Dus naast het verzorgen van je gezondheid en veiligheid, draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat het laten uitvoeren van onderhoud ook een wettelijke verplichting is, afhankelijk van de regio waarin je woont en het type verwarmingstoestel dat je gebruikt. In Vlaanderen bijvoorbeeld, moet je centrale stooktoestellen op gas om de twee jaar laten onderhouden, terwijl stooktoestellen op vloeibare brandstof (mazout) elk jaar onderhoud vereisen. Een onderhoud omvat onder andere het reinigen en controleren van de schoorsteen, de algemene staat van het toestel en de verluchting van de ruimte.

Ten slotte, na het onderhoud ontvang je een reinigingsattest en een verbrandingsattest. Deze documenten zijn van groot belang als bewijs voor je verzekeringen, mocht er toch iets misgaan.

Kortom, er zijn genoeg redenen om regelmatig je verwarmingsinstallatie te laten controleren. Het is niet alleen ecologischer, energiezuiniger en veiliger, maar ook noodzakelijk om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

En voor degenen die zo nu en dan iets vergeten, hier is een handige tip: Wij bij Gasquet, houden jullie als klant jaarlijks op de hoogte voor een jaarlijks onderhoud. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over het onderhoud van je ketel !